Hopp til hovedinnhold
Bjørn Brænd

Bjørn Brænd

Friluftsliv

Sommerlig dagstur til Stokke kommune – Melsombukta

Stokke kommune ligger mellom byene Sandefjord og Tønsberg. Stokke søkte i 2015 om å danne en ny kommune sammen med Sandefjord i sør og Andebu i vest. Stokke kommune har lagt godt til rette for et aktivt friluftsliv både innover i kommunen, og ikke minst langs den 16 km lange kystlinjen på fastlandet. Søndagsåpne Stokke bygdemuseum er vel verd et besøk for den som er interessert i utviklingen over tid.


Friområdene i Stokke innbyr til allsidig friluftsliv.

Det er gode muligheter for parkering i tilknytning til friområder og Kyststien mellom dem. I juli er det folksomt, men ikke overfylt. Badevannet frister fra gressletter og svaberg. Med pålandsvind fra sør er ettermiddagsturene min favoritt – selv om det å våkne grytidlig i et telt alltid gir store naturopplevelser for den morgenfuglen jeg er. En rolig frokost med nyplukket, rørt bringebær fra krattskogen er en stor nytelse.


Gratis parkering hos Stokke kommune.

Kulturlandskapet i Vestfold viser en velpleid frodighet som det er en sann glede å oppleve. Praktfulle hovedbygninger og romslige låvebygg forteller om en næring som kan framvise gode resultater fra produksjon av kvalitetsmat. Som turgjenger nyter vi fruktene av kulturlandskapets mangfold av trær og blomster. Med nærhet til sjøen og strandfloraen er Vestfold og Stokke et godt valg for en søndagstur på ukjente stier.

Blomsterfølget skifter karakter gjennom sesongen. Om våren er det sarte blomster som blåveis, fioler, hestehov og pengeurt som dominerer lange strekninger i kanten av kulturlandskapet. På høysommeren overtar kraftige planter med lange, grove stengler og evne til å bite seg fast. Burot, tistler, geiterams, ryllik og reinfann vokser villig langs Kyststien i Vestfold. Skjønne viltvoksende nyperoser lyser mot deg gjennom hele sommeren før nypene overtar. Med små avstikkere kan du oppleve gamle varmekjære løvtrær som eik og ask med sine skulpturelle stammer.

Du går gjennom et kulturlandskap med vakre gårder.


Nyperoser lyser deg i møte.

Melsombukta og turen nordover mot Brunstad og Rakkevik kan passe godt for to turgåere eller to grupper. Da kan vi samkjøre, sette av ved det ene og parkere bilen ved det andre endepunktet for en planlagt tur. To grupper eller to personer kan ha et felles møtested underveis og slippe å gå fram og tilbake samme stistubb av hensyn til bilen – om da bilen blir foretrukket framfor lokal buss.


Fristende strandsti