Hopp til hovedinnhold
Bjørn Brænd

Bjørn Brænd

Friluftsliv

Vårtur på svabergene

Jeg vil dele opplevelser fra nye turer i oslofjordlandskapet står det å lese i presentasjonen av min friluftsblogg og meg selv. I dag blir et fra Filtvet i Hurum som ligger på overgangen mellom Indre Oslofjord og ytre fjord.


Ærfuglbestanden i Oslofjorden øker jevnt og trutt.

Nå ligger landskapet og frister. Jeg tar deg med en liten søndagstur med utgangspunkt på parkeringsplassen ved Filtvet brygge. Ennå er Filtvet Fyr søndagsstengt, så vaffel og kaffe der må vente ennå noen uker. Men termos og nistepakke hører med i den gode turtradisjonen vi har her i landet.


Lindetreet ved Filtvet brygge.

Det praktfulle lindetreet ved brygga skifter nå kontur fra rene mørke linjer av bare greiner til å få et lett slør av grønt. Det er god plass for bil og henger med båt. Utsettrampa fungerer som den skal. Filtvet brygge er hyppig arena for dykkerkurs for store og små. Sjøen utenfor har egnet dyp og interessante forekomster av sjøens flora og fauna. Under vann kan du jakte både flyndre, piggvar og steinbit. Fiskeren på brygga satser nok mer på sjøørret og torsk – Filtvet brygge er en av fjordens anbefalte steder for fritidsfiske fra land, og har lett adkomst.


Det er jevnlig dykkerkurs fra brygga på Filtvet – denne dagen fra Drammen og Asker.


Når jeg blir stor…

I dag vil jeg foreslå en liten tur på Kyststien nordover fra brygga. Det er først en grei vei som går over i en god sti ved slutten av bebyggelsen på Filtvet. Langs stien ligger det noen spredte hytter bygd lenge før det ble små tomter og tett mellom naboene. Ta med barna og bikkja til Kobbeskjær, noen små hundremetere ned til høyre etter den første røde hytta på høyre hånd. Dit er det mulig å komme for rullestolbrukere også, om det så er litt kronglete et kort stykke av stien.Det er fritt fiske på en av fjordens gode og anbefalte fiskeplasser.

Fra Kobbeskjær har du fritt utsyn både nordover og sørover. Du kan nyte synet av kystperlen Filtvet med fyret som fredet landemerke. Det gamle sentrum ved fjorden har bevaringsverdig bebyggelse og viser i dag en sjelden opprinnelighet når du passerer sjøveien.  Kyststien går midt igjennom. Filtvet var anløpssted for dampskip i rute. Båten brakte bildende kunstnere både på jakt etter motiver og steder med arbeidsro. Men om det alltid var ro i kjølvannet av Christian Krogh og Oda, artister fra stumfilmmiljøet og andre byfolk med sommer i blodet, skal være usagt. Men spennende og gjemt lokalhistorie har Filtvet å by på.Kyststien går gjennom den bevaringsverdige delen av Filtvet, her et hus fra 1790-åra.

På Kobbeskjær er det både benk og bord, tørr gressbakke med blomstereng, foruten reinskurte svaberg som frister helt ned til salt vann. Kobbeskjær har gode bademuligheter, selv om vannet bare så vidt har rundet 12 °C. Men du angrer aldri på et bad!


Blomstereng på Kobbeskjær.