Hopp til hovedinnhold

Han forandret Oslo

Ivar Sekne

Han forandret Oslo

Frode Rinnan - arkitekt og byplanlegger

Arkitekt Frode Rinnan var handlekraftig og banebrytende i sitt fag, sosial i omgangsformen og politisk i sin tenkemåte. Etterkrigstidas strategiske samfunnsbyggere snakket samme språk, et sosialdemokatisk, planøkonomisk og teknokratisk språk. Derfor var Rinnan på rett sted i rett tid til å føre an og planlegge de første drabantbyene i Aker. På den måten forandret han Oslo på 1950-tallet.

Som barn av det 20. århundre levde Frode Rinnan et begivenhetsrikt liv i spennet mellom visekunst, revy, politisk og ideologisk kamp, motstand og krigsfangenskap, funkisarkitektur og by- og boligplanlegging. Noen har kalt ham arbeiderbevegelsens designer og strateg i byggingen av det fysiske sosialdemokratiet. Eller var han mer en katalysator som fløt med strømmen og grep de mulighetene som bød seg?

Dette er boka om arkitekten og byplanleggerens liv og virke. Vi møter den unge Rinnan som skrinla planene om å bli billedkunstner og som deltok i Norges første studentopprør, men som etter hvert etablerte seg med familie og eget arkitektkontor før krigen kom og ga ham flere år i tysk fangenskap. Vi følger Rinnan som sjefarkitekt for vinter-OL i 1952, som byplanlegger med drabantbyene som hovedansvar og som politikeren som gjorde opprør mot sin egen bystyregruppe. Vi møter også den frodige mannen som dyrket visekunsten, som elsket Italia og som brukte sine siste år på å kåsere på Eldreuniversitetene. 

ISBN: 978-82-8077-163-6
Pris: 480,-